Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.12.2010 10:10 - ЧУДЕСАТА НА СВЕТА И МЕСТАТА, КОИТО ЧОВЕК ТРЯБВА АКО ИМА ВЪЗМОЖНОСТ ДА ПОСЕТИ (уникалния свят, в който живеем)...част 9
Автор: feychka Категория: Забавление   
Прочетен: 4969 Коментари: 4 Гласове:
3



46. Канзаската градска библиотека

Местоположение: Канзас сити, щата Мисури, САЩ

Основната сграда, която е била бившта Първа национална банка на Канзас, се намира в центъра на града, на 10-а и Балтимор и е истински архитектурен шедьовър с мраморните си колони, бронзови врати и богато украсени с орнаменти корнизи. В началото на 1999 г. започва реконструкцията й, като се добавя пети етаж. Предназначението на сградата също се сменя. Това е новата Градска библиотека на Канзас. Най-интересната част от реновирането на сградата е иновационния проект за прилежащия паркинг с площ 52 864 кв. фута . 485 парко места са скрити зад подредени в редица гигантски копия на книги. Архитектите са поискали помощта на местните жители при избора на заглавия на книги, с които по своеобразен начин ще символизират Канзас. Замислени като закачлив екстериор на паркинг те имат и скрит подтекст – да вдъхновят населението, подканвайки го да посети градската Централна библиотека – където вероятно голяма част от тях не са стъпвали. В зала „Долината Мисури” се съхранява колекция за историята на Канзас Сити, включително оригинала и издания, статии, пощенски картички, снимки, карти и градски указатели датиращи от най-ранната история на общината. Колекцията на Рамос включва книги, брошури, статии в списания и други материали, свързани с афро-американската история и култура.

Забележителности: Паркингът, покрива
image


41. езерото Морейн

Местоположение: Национален парк Банф, Канада

Езерото Морейн се намира в Национален парк Банф, разположен сред Скалистите планини (The Rockie Mountains) на около 130 км от Калгари, Канада. Тези уникални природни възвишения се намират в Югозападна Албърта, на границата с Британска Колумбия.

Забележителности: Larch Valley Trail at Moraine Lake, Mt Temple summit, Banff Nat. Park, Sentinel Pass, Canadian Rockies, Muren, Moraine Lake from The Tower of Babel, Mount Temple Summit (3544m), Долината на десетте върха, Larch Valley, Moraine lake, Alberta
image

42. Национален дворец Пеня

Местоположение: Синтра, Португалия

Фантастичният Паласиу-да-Пеня е най-старият дворец, чиято архитектура е вдъхновена от европейския романтизъм. Намира се в Сао Педро де Пенаферим, община Синтра, Португалия. Разположен е на върха на планината Пеня и в ясен ден може лесно да се види от Лисабон. Този прекрасен пример за мавританската архитектура е построен през 19-ти век , на мястото на стар манастир, принадлежащи към Ордена на Св. Йероним. Включен е в списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство и едно от седемте чудеса на Португалия. Националният паметник е плод на въображението на Дон Фернандо Сакс Кобург-Гота, който е сключил брак с кралица Дона Мария II в 1836 г. След като се влюбва в град Синтра, той решава да купи манастира и принадлежащите земи за изграждане на летен дворец за кралското семейство. През 1889 г., Паласиу-да-Пеня е закупен от страна на португалската държава, и след републиканската революция през 1910 г. е определен за национален паметник и се превръща в музей. Последната кралица на Португалия, кралица Амелия, прекарва последната си нощ в двореца, преди да напусне страната в изгнание.

Забележителности: липсва информация
image

43. Езерото Асал

Местоположение: Джибути, Африка

Местоположението на кратерното езерото Асал е обширно понятие, в зависимост от гледната точка. Намира сев Джибути, Аденския залив, в един от ъглите на Афарския триъгълник , както и в южния край на Червено море.” Бахр Асал” е най-ниската точка на континента Африка- 155 м под морското равнище, а с летните си температури от 57°C, то е и едно от най-горещите места на планетата. Не само тези два факта обаче допринасят за влизането на езерото в книгите на рекордите. Затворено в кратер на вулкан езеро Асал се слави с най-солените води на Земята. Концентрацията на солите тук е 34.8% - 10 пъти по-солено от океаните и дори от Мъртво море с неговите 33.7%. По-солени са единствено свръхсолените езера в Антарктида. Езерото се захранва от водите на Червено море, които се просмукват през пукнатини в стръмните планини, които го обграждат напълно. Така солената морска вода се смесва със стичащите се по склоновете потоци, но заради високите температури по-голямата част от тази вода се изпарява и остават концентрираните солни залежи. Тези слоеве се натрупват с векове, така че днес дебелината на солната повърхност е от порядъка на 35-40 см. и по нея лесно може да се кара кола.

Забележителности: липсва информация
image


44. о. Таити

Местоположение: Френска Полинезия,архипелаг Дружествени острови

В сърцето на Тихия океан, по средата между континентите Австралия и Южна Америка, се намира легендарен рай, известен на останалата част от света като Таити. Островът седи като рядко красиво бижу, на стотици милиони години, спиращо дъха с великолепието на природата си и богато инкрустирано с коралови рифове. Таити е най-големият от всички полинезийски острови и името му е станало като нарицателно за цялата територия на Френска Полинезия, но в действителност Таити е само един от 120 също толкова очарователни по-малки и миниатюрни островчета, заливи и коралови атоли, които природата хаотично е разпръснала по повърхността на океана. Остров Таити има формата на цифрата 8, защото се състои от два острова свързани чрез провлак . По-голямият, разположен в северозападната част, е известен като Таити Нуи или „Голямото Таити”, а по-малкия се нарича Таити Ити – „Малкото Таити” “, в югоизточната. Островът е с вулканичен произход , с обща площ 1048 кв.км. и дължина 45 км. Природата е драматична - тучни зелени върхове достигащи повече от 2200 м., водопади и ромолящи водни басеинчета в джунглата....всички тези цветове в контраст с черно-бели пясъчни плажове и тюркоазни лагуни. Най-високата точка на Таити е връх Ороена (2241 м.) Moorea означава "жълт гущер" – кръстен е на семейството на вожда. Moorea е известен като "Островът на любовта" и Бора Бора като "Романтичният остров".

Забележителности: връх Ороена (2241 м.), Pastures of Heaven, Paea, Teavaro, Papenoo, near Maraa, Moorйa depuis Faaa, piroque, Teahupoo, Teahupoo reef drain, Papara, Marae ARAHURAHU, Cфte Tahitienne, Otuofai, Temaruata, Punaauia, Pucu,  Mont Marau, Papeari,  Arue, Papeete, Pirae, Leaving port of Papeete, a Japanese flight landing at Faa’a
image

45. Картахѐна де Ѝндиас

Местоположение: Боливар, Колумбия, Латинска Америка

Картахена де Индиас е град на северния бряг на Колумбия и столицата на департамент Боливар. Метрополитът е петата по големина урбанизирана зона в Колумбия, главен административен център за Карибския басейн, както и популярна туристическа дестинация. На запад граничи с Карибско море, а на юг със залива Картахена, от който има два входа към града: Bocachica (Малката устата) на юг, и Bocagrande (Голямата уста) на север. Основана през 1533 г., Картахена някога е билa най-богатата морска испанска колония. И до днес се изръжа от износ на нефт, кафе, злато и платина. Въпреки, че пристанището било укрепено с 29 каменни стени, а самият град е бил обграден от висока коралова стена, Картахена става обект на нашествия и плячкосване през 1544 г., 1560 г. и 1586 г. (от сър Франсис Дрейк). През 1741 градът е под три-месечна британските обсада. В по-късната си история Картахена изпреварва Колумбия и Венецуела като обявява абсолютната си независимост от Испания през 1811г. Пристанището, крепостите и паметниците на Картахена са обявени през 1984 г. от ЮНЕСКО за световно културно и изторическо наследство от особено значение. Градът е разделен на три зони/квартали: Сан Себастиан и Санта Каталина с катедралата и много дворци, където живеят богатите и където функционират основните правителствени и административни сгради; Сан Диего или Санто Торибио, където живеят търговците и средната класа, и Getsemani - предградията.

Забележителности:
Катедралата, Corralito de piedra, Murallas de Cartagena, Portal de los Dulces, Calle de las Damas, Театър Педро де Херейда, Gertrudis - Escultura de Fernando Botero, los pegasos, Градските стени и главния вход към града, Стария град (Историческия център), Площад Сан Педро Клавер, Крепостните стени на стария град, Кафе дел Мар
image




Гласувай:
3



1. abanos - Хареса ми ...
28.12.2010 11:45
Много ми харесват тези непознати места!Много красота!Възхищавам се!
цитирай
2. feychka - от феичка към abanos
28.12.2010 14:20
благодаря ти. наистина се надявам малко поне да съм полезна...
има местенца, за които аз дори не бях чувала. и друго... просто ми се иска да не забравяме колко е красива природата и живота :)

желая ти един страхотен ден:)
феичка
цитирай
3. анонимен - cell phone service backlink services
04.08.2011 23:03
backlink popularity seo help <a href=http://xrumerservice.org>backlink service</a> purchase backlinks
цитирай
4. анонимен - improved search engine ranking backlinks services
26.09.2011 22:23
google backlink consultant seo <a href=http://xrumerservice.org>backlink</a> website backlinks
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: feychka
Категория: Забавление
Прочетен: 507777
Постинги: 141
Коментари: 541
Гласове: 817
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930