Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.12.2010 10:10 - ЧУДЕСАТА НА СВЕТА И МЕСТАТА, КОИТО ЧОВЕК ТРЯБВА АКО ИМА ВЪЗМОЖНОСТ ДА ПОСЕТИ (уникалния свят, в който живеем)...част 8
Автор: feychka Категория: Забавление   
Прочетен: 4542 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 27.12.2010 13:36


41. Пещерите Пак Оу

Местоположение: Луанг Прабанг, Лаос

Пещерата на хилядите Буди. Свещените пещери Пак Оу се намират на 25 км. от Луанг Прабанг в Лаос, близо до мястото, където реките Нам Оу и Меконг се сливат. Представляват впечатляваща система от карстови пещери, разделени условно на Долана - Tham Ting и Горна Tham Phum. В тях се съхраняват над 4000 статуи и статуетки на Буда - над 2, 500 в Tham Ting и около 1, 500 в Там Тюнг. Пещерите са от голямо религиозно значение за будистите в Лаос, които имат традиция, която датира от 15-и век - всяка година през месец април, когато е праздникът Пимай (лаоската Нова година) да правят масово поклонение до пещерите Пак Оу. Всяка семейство, което отива до там, оставя своя статуя на Буда, давайки своя принос за разрастването на колекцията. Размерите на статуите варират от 10 см до 3 метра, като Буда е изобразяван в най-различни пози – проповед, покой, медитация и др.

Забележителности: Долната пещера
image


42. Градините Шалимар

Местоположение: Лахор, Пакистан

Градините Шалимар са построени от император шах Джахан в Лахор, Пакистан. Изграждането им е започнало през 1641 сл. Хр. и е завършило на следващата година. През 1981 г. комплексът е включен в списъка на ЮНЕСКО за опазване на световното културно наследство заедно с крепостта Лахор. Формата им е вдъхновена от градините със същото име в Кашмир. Разгърнати са на площ от 658м. от север на юг и 258м. от изток на запад. Градините са строени от юг на север в три низходящи тераси, с разлика във височината от по 4-5 м. така че по-горните нива остават скрити от погледа, когато човек се изкачва от долу нагоре.Имената им на урду са както следва:
Най-горната - Farah Baksh е най- уединена част и е била използвана от дамите в кралския двор; средната е Faiz Baksh, а най-ниската - Hayat Baksh. В градините има постройки от бял мрамор и червен пясъчник, а те самите са обградени със стени от червен пясъчник.
Има и 5 водопада, включително Големия мраморен водопад и Sawan Bhadoon. Общо 410 фонтани, които красиво разпръскват прохлада из целия комплекс (когато работят) се захранват от огромен мраморен басейн и по канали.Разпределението им е както следва:
105 на най-високата тераса, 152 на средната , 153 на най-ниското ниво.

Забележителности: Входа за слоновете
image


43. село Иа

Местоположение: о. Санторини, Гърция

Скалистият остров Санторини , под който тлее вулкан, е характерен с белите къщички върху калдерата, групирани в четири селища на западния бряг - Фира, Фиростефани, Имеровигли и Иа. Морето под селото е във всички нюанси на синьото, а морска пяна преливаща през ръба на вулкана се топи в нажежения черен и червен пясък. Иа е второто по големина селище след Фира, но първото по хубост. Белите къщички са кацнали на самият край на вулканичния кратер, повечето от 352-те църкви на о. Санторини се издигат тъкмо тук. Цветовете, падащи върху дантелата от къщички и църквици, се сменят с всяка изминала минута, след като следобедът превали над Иа. Залезите на Иа са нереално красиви и това е една от причините, толкова много туристи, въоражени с фотоапарати да се събират всяка вечер на ръба на калдерата, за да наблюдават изяществото, с което слънцето цопва във водите на Егейско море и белият декор потъва в полумрак.

Забележителности:  The Caldera from Oia
image

44. Национален парк Ракиура

Местоположение: Нова Зеландия, югозападната част на Тихия океан

Национален парк Ракиура е открит през 2002 г. и е най-новия от 14-те национални парка в Нова Зеландия. Обхваща територия от около 1570 кв.км. и заема около 85% от площта на о. Стюарт – третият по големина от островната държава. Населението е едва 400 души, които обитават малко градче, наречено Обан в залива Халф Муун. Паркът включва мрежа от бивши природни резервати, панорамни резервати и зони на Държавния горски фонд. Ракиура означава "Светещо небе" на маори, позовавайки се на Южното сияние (Aurora Australis) и зрелищните кървави изгреви и залези, които са често явление тук. Посетителите могат да посетят девствени плажове, крайбрежни гори и защитени заливи, където се срещат тюлени, пингвини, киви и много други животински видове. Съществуват и възможности за лов, риболов, разходка с лодка, круизи и панорамни полети.

Забележителности: Rocky Mountain View of Paterson Inlet, Masons Bay, Rangaringa beach, Mount Anglem (large) Tarn, Mill creek, West End Beach (Ulva Island), Dead man beach, Stewart Island, (Ulva Island), Post Office Bay – wharf, Halfmoon bay, Magnetic beach, Boulder Beach (Ulva Island), River bed on the Rakiura Track, Butterfield Beach, Regenbogen Stewart Island,  East Ruggedy Beach Overlook, Murray Bay, Smoky Beach, Stewart island from the east, View of Benson Peak from Hellfire Pass, Big Hellfire Beach, High Up On Southern Circuit, Yacht Rubiconz from Bald Cone, Pegasus, Sunset at Big Bungaree Beach, Freshwater hut bridge, Southland, Lower Stewart Island - Nth of Smiths Lookout, Codfish Island viewed from Big Hellfire Beach, Big Sand Pass, Masons Bay - Stewart Island, Pearl island/Stewart island
image


45. Цинги де Бемараха

Местоположение: о. Мадагаскар

  Каменната гора-лабиринт.  Резерват Цинги-де-Бемараха се простира от платото Бемараха до река Манамбулу, на площ 1550 кв.км. Това е най-голямата охраняема територия в Мадагаскар. Резерватът обхваща комплекс от карстови скали със сиво-син цвят и верига върхове с височина до 50 метра, причудливо обработвани от ветровете и водата в продължение на милиони години. Покритата с варовик местност, която сама по себе си е остров в острова, изглежда като „разрошена” от стихиите. Пукнатините, остриетата (известни като „цинги”) и изненадващата красота и спокойствие на горичките от мангрове радват не само посетителите, а и редките животински видове, които се срещат тук. Огромната скална маса от юрската епоха постепенно се е преобразила в лабиринт от кули с остри като бръснач ръбове, издълбан от тесни каньони и влажни пещери, които държат хората надалеч.

Забележителности: липсва информация
image




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. feychka - от феичка към eceheh
27.12.2010 13:48
направо се чудя от къде да те почна :))). с риск да изглеждам критикуваща... ще ти кажа, че си в безкрайна заблуда. или годинките са ти доста малко или опитът, но това си е за твоя сметка.
информативно само да те светна ако може... че в дубай, египет, италия ... и изобщо навсякъде по света... също си имат гета:))). аз лично съм попадала случайно на подобни места и разликата с Бг. не е особено голяма. а като теб за милата ни родина може да пише само и единствено човек, който наистина нищо не е видял. извинявай, че ти го казвам, но е твърде глупаво да пишеш подобно крайно некомпетентно мнение в ефир... дето се казва:)
по света... хората си имат история, ценности,... и си ги пазят... за разлика от нас българите.

желая ти страхотен ден:)
феичка
цитирай
2. feychka - от феичка към eceheh
28.12.2010 14:17
в много дълбока заблуда си, първо, защото: това, че не уважаваме и не държим на историята и ценностите си, не ни прави лоши нас българите. не мисля да съм споменавала подобно нещо и второ... не напразно споменах, че другите държави също имат гета и мизирията в тях не се отличава особено от нашата. явно на теб ти трябват доста пояснения. и трето- ОТИДИ И ВИЖ СВЕТА, НО СЕ ВЪРНИ!
защо ли аз не живея някъде по света...
щях да те питам ти как мислиш, но твоето мнение едва ли ще бъде много близо до истината, така че те оставям с илюзийките ти:)

"всичко чуждо е супер,а българското е боклук" ........ кой ли каза това обаче:)))))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: feychka
Категория: Забавление
Прочетен: 508461
Постинги: 141
Коментари: 541
Гласове: 817
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930