Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.12.2010 10:10 - ЧУДЕСАТА НА СВЕТА И МЕСТАТА, КОИТО ЧОВЕК ТРЯБВА АКО ИМА ВЪЗМОЖНОСТ ДА ПОСЕТИ (уникалния свят, в който живеем)...част 7
Автор: feychka Категория: Забавление   
Прочетен: 4295 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 27.12.2010 04:15


36. Остров Ибиса

Местоположение: Испания, Средиземно море

Ибиса, често наричан Белия остров - la Isla Blanca, е най-красивият от четирите Балеарските острови в Средиземно море. Преди 8 милиона години Балеарските острови изникнали от морето, както всички други европейски планински вериги по това време. Те били част от континентална Испания, но в резултат от повишаването на морското равнище преди около 12,000 години, се откъсват от нея. Днес 1500 метра дълбок канал в морето разделя Балеарските острови от континента Европа и така Ибиса се озовава на 90 км източно от Испания. Отнесен към останалите от групата, Ибиса се пада най-западния остров от Балеарските. Той е трети по големина с площ от 572 кв. км, а данните за неговата обитаемост датират от преди 5000 г. пр. Хр. Уникален е с неповторимите си заливи и плажове, високо извисяващите се скали, гъсто покрити с борови дървета и бурния, разкрепостен нощен живот, съсредоточен в главния град Елвиса (каталунското име на острова).

Забележителности: St Josep de sa Talaia, Солниците на Ибиса, Ибиса - Стария град, St Joan de Labritja, Sant Vicent de sa Cala, Санта Еулалия дел Рио, St Joan de Labritja, St Antoni de Portmany, Talamanca, Пристанище Сан Мигел, Peсуn de Esvedra, Cala d"Es Portixol, Torre de Can Pere de Naveta – Balafi
image



37. Мегаполисът Чикаго

Местоположение: щата Илинойс,САЩ

Какво задължително трябва да разгледаме в града на Ал Капоне!. Чикаго е икономическа, промишлена, транспортна и културна столица на Средния Запад на Северна Америка, разположен на югозападния бряг на езерото Мичиган,при устието на река Чикаго, щата Илинойс, САЩ. След Ню Йорк и Лос Анджелис той е третия по големина град в САЩ, четвърти по големина на континента и седми в Западното полукълбо. Името на града има сложен произход.Чикаго идва от видоизменената дума „shikaakwa” или див лук - така местното индианско население наричало областта, когато френсите изуити основали селището през 1833 г. През 1837 г. Чикаго официално приема статута на град.
Днес го наричат още "Втория град", "град на ветровете", "градът на Ал Капоне"...Смятана за една от най-известните скулптори в САЩ, Клауд Гейт е творба на британския скулптор Аниш Капур. Намира се на площад AT&T в Милениум Парк. Странната скулптора, която често бива оприличавана на бобено зърно, се състои от 168 малки пластини от неръждаема стомана. Любопитното е, че тежи над 110 тона. Милениум Парк е създаден по случай новото хилядолетие. Той е белязан с модернистична архитектура и се простира покрай езерото, преливайки в Грант Парк. Фонтанът Бъкингам в Грант Парк, е един от най-големите фонтани в света. Автор на проекта е Едуард Бенет, който бил вдъхновен от фонтана на Лантона във Версай. Фонтанът Бъкингам е открит е през май 1927 г. и четирите морски коня на всяка от страните му отговарят за четирите щата на езерото Мичиган - Илинойс, Индиана, Уисконсин и Мичиган. Привечер към атрактивната водна феерия се прибавят примамващи светлина и музика в тон с водните фантазии. На всеки 20 минути има ефектно водно шоу, а на всеки кръгъл час водата изригва на височина от 45 м. Увеселителният парк "Нейви Пиър" всъщност е кей, някога изпозван от военните, сега пристан на корабите за дневни круизи и място, изпъстрено с кафенета, ресторанти, кино, театър, детски музей и огромно виенско колело. Сиърс Тауър /в черно/ - най-високата сграда в цяла Северна Америка.

Забележителности: Клауд Гейт, Милениум Парк, Мост от неръждаема стомана, Милениум Парк, Гранд парк вечер, Увеселителният парк "Нейви Пиър", Езерото Мичигън, Чикагският Яхт Клуб, пристанище Монро, Яхтено парти на Мичиган, река Чикаго, Marina city aka "Corn Cobs" by Architect Bertrand Goldberg, Сиърс Тауър /в черно/ - най-високата сграда в цяла Северна Америка, Сградата на Чикагския Трибунал, Стадионът на Чикаго Беърс, Адлер - Планетариум и музей на астрономията, UIC Behavioral Sciences Building, Градската библиотека, Merchandise Mart, Wrigley Towers, небостъргача Джон Хенкок, Изгрев над Чикаго
image

38. Остров Барбадос

Местоположение: Малки Антили,границата м/у Карибско море и Тихия океан

Малката Англия на Антилите. Островната държава Барбадос е най-източният остров от архипелага Малки Антили в Карибския басейн. От едната му страна е Атлантическия океан, а от другата Карибско море. Територията на малкия варовиков остров е 431 км2,дълъг е 34 км. и е широк 23 км., а най-високата му точка – връх Хилаби, се намира на едва 340 м. надморска височина. Малкият Барбадос е именуван Лос Барбадос от изследователят Педро Кампос през 1536г., което от португалски се превежда "Брадатия”, защото растителността на крайбрежието му напомня брада. Барбадос е известен още и като "Земята на летящите риби". Тази интересна риба изобилства тук и се е превърнала в нещо като национална емблема, както и основна част от менюто на местното население. Наричат я летяща риба, заради способността й когато изскочи от водата да се плъзга по сушата на разстояние до 30- 50 метра! Националното ястие на Барбадос е Cou Cou и летяща риба. Cou Cou се приготвя от царевично брашно и бамя, а летящата риба се приготвя в ароматен сос от домати, лук, див лук, мащерка, пресен пипер, чесън и други билки. Заедно те правят една вкусна и здравословна комбинация.

Забележителности: Needhams Point - Hilton Hotel, Bottom bay, Източния бряг, Womens bay, Сребърни пясъци, Speightown looking South, Looking across Long Bay to Crane Beach, Bathsheba Park, East Atlantic coast, Foul Bay, Worthing beach, Crane Beach, Sandy lane Bay, Dover beach, Oistins, Fitts Village, сградата на Парламента, St. Joseph church, Howells-Bussa, North Point St Lucy, Cherry Tree Hill, Port St.Charles
image


39. Леденото чудо Айсризенвелт

Местоположение: Верфен, Австрия

Най-големите ледени пещери в света! Айсризенвелт е лабиринт от пещери с обща дължина над 40 км. Както всички останали пещери и тяхното формиране обхваща дълъг период от време. Първите пукнатини и цепнатини във варовика са се появили преди приблизително 100 милиона години и оттогава насам, в резултат на химични реакции и водна ерозия, те са се превърнали в огромен лабиринт от галерии. Това което прави ледените пещери много по-различни от нормалните е странното чувство, което човек усеща, когато попадне вътре. Все едно, че те не са от тази планета. Галериите са покрити с 20 м дебел лед и са украсени от ледени сталактити, сталагмити, куполи и водопади. Има много ледени пещери по света, но Айсризенвелт във Верфен, Австрия са едни от най-големите в историята на човечеството. Те са намират в планина Тененгебирге, близо до Залцбург и се простират на забележителните 40 км навътре. Входът представлява незабележима дупка в огромна скала на височина 1640 м.

Забележителности: липсва информация
image

40. Приказния град Алберобело

Местоположение: провинция Бари, регион Апулия, Италия

Малкото градче скътано в Южна Италия - Алберобело е толкова уникално, че е определено от ЮНЕСКО за световното културно и природно наследство през 1996г. Уникалността му, освен в огромни зелени палми, невероятно красиви, малки градини с чудновати цветя и милите, приветливи местни хора, се крие най-вече в трулите – малки, симпатични къщчки, които не се срещат никъде другаде по света. Първите трули датират от 16 век и са забележителен пример за сухото строителство. Строени са единствено и само от местен варовик и други камъни, без цимент, кал или каквато и да било спойка. Всички са еднакви - кръгли, ниски селски къщи с варосани в бяло стени и каменни покриви с конична форма. Името Арбелобело означава „Красиво дърво”, но много често градът е наричан и столицата на трулите. Тук те са около 1500. Всеки покрив е богат на символика. На него или е нарисуван определен символ с предимно религиозно значение или на върха му се поставя орнамент отново носещ съответното послание. Покривите са изградени от два слоя варовикови камъни. Външният се състои от варовикови плочи (някога бели,но сега почернели от горещото лятно слънце), грижливо подредени, така че да не пропускат вода. Вътрешният слой е изграден от големи парчета варовик и погледнат отвътре има формата на арка. Стените на трулата са много дебели, над 1 метър, с цел да осигуряват прохлада в помещенията през лятото и топлина през зимата. Стената е изградена от два слоя камък, между които има малки камъчета и е бяла. Алберобело се намира в провинция Бари, столица на регион Апулия и граничи с Адриатическо море на изток, Йонийско море на югоизток, Молис на север, Кампания – на запад и Базиликата на югозапад. Около 11 000 души живеят в тази приказка.

Забележителности:  Basilica dei S.S. Medici, Trulli Puglia, Chiesa e Trullo di S.Antonio
image




Гласувай:
4



1. yotovava - Трулите особено ми харесаха,
26.12.2010 10:19
ех, днес ще трябва да ковна джакпота от тотото и да се поразходя из света :)))))))))))))))
Слънчево да ти е.
Валя
цитирай
2. feychka - от феичка към yotovava
27.12.2010 03:13
дали милата ми приятелка е дръннала джакпота вече... си се чудя аз тука или ще се наложи да правя фейски магийки за теб, мила? :)))
айде, че и аз чакам да ме вземеш с тебе...

готиничка вечер и до скоро Валенце:)
фей
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: feychka
Категория: Забавление
Прочетен: 508646
Постинги: 141
Коментари: 541
Гласове: 817
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930