Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.12.2010 10:10 - ЧУДЕСАТА НА СВЕТА И МЕСТАТА, КОИТО ЧОВЕК ТРЯБВА АКО ИМА ВЪЗМОЖНОСТ ДА ПОСЕТИ (уникалния свят, в който живеем)...част 6
Автор: feychka Категория: Забавление   
Прочетен: 3582 Коментари: 2 Гласове:
6

Последна промяна: 26.12.2010 13:55


31.Каньонът Сумидеро

Местоположение: щат Чипас, Мексико, Латинска Америка

Национален Парк „Каньон Сумидеро” е каньон раположен на около 40 км. от Туксла Гутиерес - столицата на мексиканския щат Чипас, Латинска Америка. Скалите му, в най-високата си част достигат до 1000 м. над морското равнище и се издигат от двете страни на река Гриалва, която пресича щатите Чипас и Табаско, вливайки се в Мексиканския залив. Каньонът Сумидеро е резултат на геоложки разлом през Плейстоцена. Дълбок е до 1 км и 30 км. широк. От непристъпните скали в причудливи форми се стичат красиви водопади. Природата е създала и много пещери, уникални сами по себе си. Част от каньона където река Гриалва прави завой. Легендите разказват, че индианските войни и девойки предпочитали да се хвърлят в река Гриалва от най-високите скали на каньона, за да не бъдат пленени от испанците.

Забележителности: Водопадът Дървото на живота, Водопад Булчинското вало
image


32. Кап де Кавайерия

Местоположение: Менорка, Балеарски истрови, Испания

Най-северната точка на Менорка (Палма де Менорка). Най-северната точка на o.Менорка, част от групата Балеарски острови в Средиземно море, е Кап де Кавайерия. Този на вид пуст район на Менорка, силно брулен през зимата от известните ветрове Tramontana, е с изключително богата история и осеян с множество скътани на завет, красиви плажове. ...краят на един дълъг и безплоден полуостров, който се простира на около 4 км. северно от останалата част на Менорка, навътре в Средиземно море. До фарът почти няма достъп, но природа около него е много драматична.

Забележителности: Isla de Porros, North coast, North-east coast, Naya Fornells
image



33. Рига - Стария град

Местоположение: Латвия, Европа

Столицата на Латвия – Рига се намира на брега на Балтийско море море при устието на река Даугава. Рига някога е представлявала малко рибарско селище, което в продължение на векове е важна част от търговската верига между Русия и Западна Европа, Скандинавия и континентална Европа и т.н. Като жив кръстопът на различни култури и националности за повече от 800 години, историческия център на Рига – стария град - е натрупал впечатляващ културен багаж и днес съвсем заслужено е включен в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Къщата на Blackheads се намира на южната страна на площада. Изградена е, за да бъде дом на търговци и моряци и получава името си от техния покровител Мавриций, или Маурис, обрисуван обичайно като въоръжен мъж. Сградата е била полу разрушена през Втората световна война, но след обявяване на независимостта, е започнала реставрация. 123-метровата църква "Свети Петър" с триетажен връх е безспорният символ на Рига. Тази тухлена църква датира от началото на 15-ти век. Голяма част от вътрешната украса е била унищожена от протестантските размирици в началото на година 1500. Църквата "Св. Петър" е построена през 1209 г. за гражданите на Рига с парите на магистратите. Първоначално сградата е била много по-малка, но през 14-15-ти век е разширена. Сред основните промени са нов олтар за паметници частмонументи, елегантни звездни куполи над страничните крила (запазени и до днес) и 136 - метрова готическа дървена камбанария. Днес този истински шедьовър на готическата архитектура функционира като църква и концертна и изложбена зала. Посетителите могат също така да се изкачат на 70 метра по заострения връх на кулата, за да се насладят на панорамна гледка към Рига. Катедралата е друг символ на Рига. Тя е построена през 13-ти век като нова резиденция на епископ Алберт фон Буксхоеведен, основателят на Рига и немски мисионер-воин, който е плавал на север, за да убеди латвийците-езичници да сменят вярата си. Построена е с идеята да се превърне в най-величествената сграда в Рига, сивмол на могъществото на католическата църква. Оттогава сградата е престроявана много пъти, което е оставило следи от почти всички архитектурни стилове доминиращи в Рига във времето. В нея са вплетени елементи от архитектурните стилове Късен римски, Ранен готически, Барок и Класицизъм. Каменният мост се намира  в стария град, свързва двете части на Рига. Построен е през 1957г. Този мост е един от трите моста над река Даугава, от него се разкрива страхотна гледка.

Забележителности: ул. Амбър, Riga Town Hall
image



34. Атолът Фаафу

Местоположение: Малдивски острови, Индийския океан

Атолът Фаафу или Атол Северен Nilandhe, със столица Nilandhoo е дълъг 29 км. Състои се от 23 острова, само 5 от които населени, които образуват идеален полукръг в източната си част, докато на запад атолът е по-скоро вдлъбнат.
Повечето острови са разхвърляни по перфиферията. Във вътрешността на лагуната има четири по-големи острова. Средната дълбочина на лагуната е 55-64 м. Фаафу е отделен от познатия ни вече Атол Ари от канал, известен като Ariadhoo Kandu.
Filitheyo е естествен тропически остров с богата растителност, обграден от богат коралов риф. Намира се на на 120 км. южно от столицата Мале. Островът е дълъг 900 м. и широк 500 м. Magoodhoo - тишина, спокойствие, автентична малдивска атмосфера. След кратко пътуване с хидроплан се озовавате в тропически рай с бели пясъчни плажове, които са заобиколени от кристално чиста лагуна. Преди милиони години вулканична планинска верига стояла в сърцето на това, което днес наричаме Индийския океан. През вековете, с покачването на морското равнище, тези планини се превърнали в невероятно красиви коралови острови, които светът нарекъл Малдивски острови. Общият им брой е 1190 разпръснати на площ от 90 000 кв.км. Те формират архипелаг от 26 по-големи атола.

Забележителности: Остров Хамза, Sand bank, Filitheyo, Diguvaru
image



35. Beopjusa Temple

Местоположение: Северна Корея, Азия

Beopjusa е фантастичен храмов комплекс разположен в югозападните склонове на планина Songni в провинция Северен Chungcheong. Храмът е основан от великия монах Uishinjosa в 553г. по време на кралство Сила. Въпреки, че прекрасния храм е построен в преклонение пред Майтрейя Буда, той още е създаден и с надеждата, че трите древни корейски царства ще се обединят. За съжаление и до днес, около 14 века по-късно, милиони все още се надяват и молят за единен Корейски полуостров. В същото време, Beopjusa продължава да бъде красиво място, където посетителите ходят да се възхищават на баланса между красотата сътворена от природата и тази от човека. Храмът, който се отличава с дървени конструкции, датиращи от началото на година 1600, се намира сред драматичен пейзаж на меки планини, чиито върхове са покрити с борови гори. В новопостроената конструкция в комплвкса е златната статуя на Майтрея Статуята символизираща стремежа към обединението на нацията. През 1990 г. е издигнат 33-метровия, 160-тонен Буда на стойност 4 милиона. За да бъде позлатена статуята над 30 000 хора са дали дарения.

Забележителности: Менюто на монасите
image




Гласувай:
6



1. yotovava - Хубави чудеса си ни подготвила,
26.12.2010 09:43
обещавам всичките да посетя :)))))))))))))))))... някога привъзможност.
Валя
цитирай
2. feychka - от феичка към yotovava
27.12.2010 03:19
благодаря ти, приятелко:)))
то и на мен пак ми се ходи на всичките.....,
щото вчера също пак ми се ходеше де:)))))

ама ти пожелавам наистина да имаш точно толкова възможности, колкото са ти нужни и точно толкова средства, колкото ще те накарат да се чувстваш добре и точно толкова здраве, колкото да забравиш за възрастта и точно толкова усмивки... колкото самата ти даряваш:)))
благодаря ти, Вале

сладурска вечер и до скоро:)
фей
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: feychka
Категория: Забавление
Прочетен: 507842
Постинги: 141
Коментари: 541
Гласове: 817
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930