Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.12.2010 10:10 - ЧУДЕСАТА НА СВЕТА И МЕСТАТА, КОИТО ЧОВЕК ТРЯБВА АКО ИМА ВЪЗМОЖНОСТ ДА ПОСЕТИ (уникалния свят, в който живеем)...част 5
Автор: feychka Категория: Забавление   
Прочетен: 3341 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 24.12.2010 13:44


26. Кристалната гора

Местоположение: пустинята Чихуахуа, Мексико, Латинска Америка

Едни от най-големите кристали, познати на човечеството се намират именно тук. Кристалната гора е открита през 1985г. в рудника Наика, на около 304 м под пустинята Чихуахуа в Мексико, Латинска Америка. Двамата братя-откриватели са копаели за олово и сребро, но вместо това се натъкнали на уникални кристали. Пещерата била изпълнена със заплетени стълбове светлина, а стените й са покрити с гроздове от кристали, остри като нож. В "Пещерата на кристалите" се издигат до 170 гигантски искрящи обелиска, които напомнят гигантски ледени висулки, най-големата от който е с дължина 12м. Тази картина засилва впечатлението за ледена пещера, но всъщност температурата е 44-45°С, при влажност до90%, Затова и хората се допускат вътре, само ако са облечени в специални защитни костюми. Гигантските „лъчи“ от селенит са се образували преди около 600 000 години от калциев фосфат, който се е утаявал от подпочвените води преминаващи през варовиковите пещери и след това нагретяван от гореща магма, извираща от дълбочина около 1 миля.

Забележителности: липсва информация
image



27. Национален парк и ски курорт "Опдал"

Местоположение: Норвегия, Скандинавски полуостров

Опдал е една от най-големите общини в централна Норвегия, разположена близо до левия бряг на река Дрива във фюлке Сьор-Тронелаг, между два големи планински райони Dovrefjell и Trollheimen. Над 55% от площта е национален парк или защитени ландшафти. Районът е носител на наградата "Най-добра питейна вода” на Норвегия за 2001г.
Древната скандинавска версия на името е Uppdalr. Първият елемент е upp което означава "горната част", а последният елемент е dalr което означава "долина" или "долина".Oпдал също е и един от най-големите ски курорти в Норвегия. Четири пъти е печелил домакинство на Световната купа по ски слалом - през 1984, 1988, 1991 и 1993 г. Аксел Лунд Свиндал, алпийски световен шампион през 2007 г. Взима първите си уроци по ски в алпийската Гимназия „Опдал”. Курортът разполага с 18 лифта и 39 писти разпръснати на четири планини. Повечето от пистите са слънчеви и разположени предимно над гористата част, на височина от 545-1605 м.

Забележителности: Gjevillvatnet, Rauшra-Gjevillvatnet, Hemre Gjevilvasskammen,Kjerringkjelen, Utsikt mot Storbekkkшa
image



28. Вулканът Мутновски

Местоположение: Полуостров Камчатка, североизточна Русия

Мутновски е действащ вулкан с периодична активност в южната част на руския полуостров Камчатка - едно от най-дивите места на земята, обградено от Берингово и Охотско море. Той е един от 30-те активни от общо 120 съществуващи вулкана на полуострова. Огромния Мутновски е сложно образувание в геологическо отношение. Състои се от четири припокриващи се стратовулкани с предимно базалтов състав и кратери с ширина до 1.3 км. 2322 метра високия „каменен факъл”, както го наричат местните, е един от най-активните вулкани в Южна Камчатка, който бълва големи количества сяра, оцветила склоновете му в жълто-зелен цвят.

Забележителности: пътя към кратера, Водопад на р.Мутная. 80м, Ледникът, В кратера, Термалния район, Глетчер и киселинно езеро, Fumarole
image


29. Атолът Бикини

Местоположение: Република Маршалови острови (част от Микронезия) в Тихия океан

Тъжната история на бившо късче от Рая със закачливо име и погубен чар..... Атолът Бикини е един от 29-те атола и 5 острова които образуват Република Маршалови острови, част от географската област Микронезия. Състои се от 36 острова, обграждащи лагуна с площ 594,2 кв. км. Общата площ на атола от 6 кв. км. е необитаема, защото макар и изключително красиви на външен вид, Бикините са отровени завинаги. САЩ превръщат атола Бикини в свой ядрен полигон. На 25-ти юли 1946 г. в 8:34 часа местно време, Бикини е разтърсен от подводна детонация от 23-колотонна атомна бомба. Целта на този "Тест Бейкър" проведен от Военноморските сили на САЩ е проучване на ефекта от ядрените оръжия върху кораби, оборудване и други материали. На 1 март 1954 г. американците изпитват и водородна бомба на вече „ядрените” Бикини. Тя причинява гибелта на хиляди жители на Полинезия и Микронезия. Взривът с неподозирана дотогава мощност е предизвикан от 15-мегатонна бомба с многозначителното име "Браво", която направо изпарява част от атола Бикини заедно с доста от жителите му, с американския кораб "Саратога" и с японския "Нагато".Бикини се „гордее” и с най-големите в света подводни гробища на самолети, подводници и кораби, останало от времената на американско-японските битки през Втората световна война. До 1958 г. в Бикини са извършени 67 американски опита с ядрено и водородно оръжие.

Забележителности: Корабът "Саратога", подводния военен музей, Контролната кула на "Саратога", Oръдията на "Саратога"
image


30. Феноменалните рисунки в Наска

Местоположение: пустинята Сечура, Перу, Латинска Америка

Линиите в платото Наска са гигантски скици в район Пампа Колорада в пустинята Сечура, намираща се на север от пустинята Атакама на перуанско-чилийската граница. Широк е около 15 мили и се простира между перуанския бряг на Тихия океан на запад, а на изток достига до полите на Андите. Учените предполагат, че фигурите са направени от древните индиански племена моче, чиято цивилизация процъфтявала в този район между 200 година пр. Хр. и около 600 сл.Хр. Създадени са по възможно най-простия начин – чрез премахване на най-горната червеникаво-кафява част на земната покривка (железен оксид), докато се достигне до по-долната, бяла част. Снимките на Обиколи света с нас! от албума Феноменалните рисунки в Наска.Рисунките са създадени в такъв голям мащаб, че могат да бъдат различени и опреличени само от птичи поглед, което води до различни теории за предназначението им. Някои от загадъчните изображения са дълги повече от 6 мили. Стилизираните рисунки на животни на маймуна, птици, паяк, риба, дърво и човешки форми и др. са трасирани върху земята с дължина от 500м. до 8км. и са включени в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Забележителности: Колибри, Папагал, Ръце и дърво, Кондор, Херон, Маймуна, Куче, Мравка, Риба
image




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: feychka
Категория: Забавление
Прочетен: 507786
Постинги: 141
Коментари: 541
Гласове: 817
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930