Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.12.2010 10:10 - ЧУДЕСАТА НА СВЕТА И МЕСТАТА, КОИТО ЧОВЕК ТРЯБВА АКО ИМА ВЪЗМОЖНОСТ ДА ПОСЕТИ (уникалния свят, в който живеем)...част 2
Автор: feychka Категория: Забавление   
Прочетен: 3506 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 21.12.2010 18:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
6. Шефшауен

Местоположение: Мароко, Африка

Синият град в сърцето на планината Риф в Северно Мароко, който носи името Шефшауен (или както местните го съкращават - Шауен) е малък, живописен, средновековен град, който е построен като арабска крепост през 1600г. от Мулай Исмаил. През вековете Шауен се трансформирал многократно, от затвор за маврите и евреите изгнаници от Испания до атрактивната туристическа дестинация в наши дни. Местните оприличават формата на върховете на Риф, която заобикаля града от всички страни, на кози рога, откъдето идва и името Chef Chaouen, буквално "поглед върху рога". По малките колоритни пазари на града можете да намерите разнообразни стоки - от облекла и аксесоари, традиционни билки, подправки и зеленчуци до марихуана. В района се добива 2/3 от ганджа в света. Местните я наричат „киф”, продава се абсолютно свободно и навсякъде, защото 80% от населението я пуши ежедневно. Шефшауен е град в два цвята – бяло и синьо. Къщи, каменни зидове, врати, богато украсени балкони и прозорци с железни решетки, беседки, арки, улици, всички са варосани и оцветени в най-различни нюанси на синята гама - от кобалт до аквамарин.

Забележителности: липсва информация
image


7. Водопадите на Редууд

Местоположение: Национален парк Редууд, Калифорния, САЩ

Покрай северното крайбрежие на щата Калифорния, САЩ , се намира един от малко популярните, но изключително очарователните американски национални парка – Редууд. Въпреки, че името му означава Червена гора, паркът се състои от едни от най-красивите дъждовни иглолистни гори в умерените ширини на нашата планета. Тук растат вечнозелените секвои, най-високите и големи дървета на планетата, които се издигат на височина от над 100 м. Има много огромни екземпляри от този вид, които с годините достигат дори до 150 метра. Водопадите са всъщност поредица от три каскади: Златния водопад – Golden cascades, Сребърния - Silver Falls и Бери Крийк - Berry Creek Falls, който е най-големият и най-красивият от трите. Паркът приютява също някои застрашени от изчезване животински видове като белоглавия орел, кафявия пеликан, петнистата улулица и кралската сьомга.


Забележителности:
Бери Крийк, Златния водопад, Сребърния водопад, Sempervirens Falls, планината Абей
image


8. Паркът на Независимостта и Музей Паулиста

Местоположение: Сао Пауло, Бразилия, Латинска Америка

Музей Паулиста, известен също като Музей Ипиранга, в паркът на Независимостта, Сао Пауло, Бразилия е паметник построен между 1885 и 1890 г. по случай обявяването на независимостта на Бразилия от Португалия на 7-ми септември 1822г. от принц регент Педро, който по-късно става дом Педро I, първият император на новата нация. С историческата си сграда,където се помещава колекция обхващаща четири века от бразилската история, градини вдъхновени и оформени в стил Версай, и свеж, зелен и подреден парк, музей Паулиста е една от най-известните и посещавани атракции във Сао Пауло. Няколко месеца след като дом Педро I извикал мотото „Independкncia ou Morte!” - Независимост или смърт - от Ипиранга Крийк, дошли първите предложения за изграждане на паметник на независимостта на Бразилия именно на това място, край река Ипиранга. Поради липсата на финансови средства и разногласия за вида на паметника, който да бъде построен, почти седем десетилетия изминали преди проекта да бъде започнат. През 1884 г. италианският архитект Томазо Беззи бил назначен, след като представил проекта си за изгражданена сграда-паметник в еклектичен стил, вдъхновен от възрожденските дворци. Размерите и архитектурния стил на двореца били нехарактерни за края на 19 век в Сао Пауло, където населението все още наброявало не повече от 70 000 жители. Удивителната сграда имала 24 колони на главния вход, впечатляващо стълбище и площадка, и аристократични стаи със сложни орнаменти. Оригиналните градини са създадени по дизайн на белгийския художник на пейзажи Арсений Путеманс, вдъхновен от Версайските градини.Розови храсти, водни фонтани и арабески на тротоара създават усещане за подреденост фронтално пред музея. Целият комплекс официално се нарича паркът на Независимостта и включва музея и прилежащите му сгради, монументите, градините и изградения през 1952 г. параклис, който съхранява тленните останки на Дом Педро I и съпругата му - императрица Леополдиан.

Забележителности: Museu do Ipiranga, Сао Пауло
image




9. Тадж Махал

Местоположение: Агра, Утар Прадеш, Индия

Тадж Махал - силата на любовта!!!Тадж Махал е едно от седемте чудеса на света построенo преди 350 години в Агра, Индия. "Тадж" се счита за един от най-ярките примери за архитектура изпълнена в стил, който съчетава елементи от персийския, индийския и ислямски архитектурни стилове. През 1983 г. Тадж Махал е включен в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство и е посочен като "перлата на мюсюлманското изкуство в Индия и един от най-възхитителните шедьоври на световното културното наследство." Ето и историята на мавзолея известен като „Храм на вечната любов” на кратко:
Мугалския Император Шах Джахан, който управлявал през 1628-1658 г., загубил обичната си жена Мумтаз Махал, малко след като родила 14-тото им дете. Това се случило през 1631 г. Нейното предсмъртно желание било Шах Джахан да построи за нея гробница, каквато светът никога не е виждал. Шахът изпълнил желанието й, като издигнал най-красивия мавзолей на света на брега на река Ямуна!
След смъртта на Шах Джахан през 1666 г., той също е погребан до любимата му Мумтаз Махал. Техните богато украсени гробници се намират в сутерена на Тадж Махал, на приземния етаж, защитени от големия, бял купол. Според закона на исляма всички гробници и мавзолеи трябва да имат прилежащо място за молитва. В двата отдалечени края на комплекса Тадж Махал има по една огромна постройка от червен пясъчник, всяка успоредна на стените на гробницата. Джамията Масджид, разположена от западната страна на Тадж Махал е построена от Мохамед Иса и играе съществена роля в общия дизайн. За да се получи симетрична ефект, Къща за гости, с горе-долу същите пропорции и външен вид, е огледално построена в източната част на гробницата. Този похват в ислямската архитектура се нарича Jawab. Строежа на мавзолея продължил 22 години. 20 000 работници били ангажирани в него под ръководството на Мохамед Ханиф, шеф на дюлгерите и персийският архитект Истад Уса. Проектът е завършен през 1648г. , а разходите за него възлизат на 32 милиона рупии (около $ 500 милиона днес). Носи се легенда, че завършване на строителството, когато император Шах Джахан видял Тадж, наредил на хората си да отрежат дясната ръка на главния архитект Истад Уса, за да не може да проектира друга толкова величествеа и изящна постройка докато е жив.Съществува и друга легенда, която казва че Шах Джахан е планирал да изгради още един Тадж Махал от другата страна на реката, но от черен мрамор.

Забележителности: Главния вход, Arabic Aayets of Holy Quran on the gateway of Tajmahal, Цитати от корана на Главния вход, Hindu godess in front of Tajmahal, река Ямуна, Къщата за гости


10. Александрийската библиотека

Местоположение: Баб Шарк, Александрия, Египет, Африка

Новата библиотека е зашеметяващ образец на модерната архитектура – огромен диск от стомана и стъкло е скусен от едната страна към морето, частично потопен в басейн с вода. Идеята е проста, но много символична - това е Египетското слънце, което в съвременните условия ще осветява света и човешката цивилизация. Александрина - новата библиотека в Александрия, Египет, гледа право към Средиземно море. Заема обща площ от 280,200 кв.м. разпределени в 11 етажа. Зад стените й се помещават още детска библиотека, библиотека за слепи, конгресен център, планетариум, и четири музея. Музеят на антични предмети е пълен с артефакти, открити в Александрия от гръко-римския период, а в музея на ръкописите има постоянна изложба на уникални и ценни древни книжа. Скоро след като Александър Велики основава Александрия през 332 г. пр.н.е. е създадена и най-голямата библиотека в света, където в древния свят се съхранявали повече от един милион папируси, както и литература и документи. Почти 1700 години след като е изгорена из основи, новата Александрийска библиотека е построена недалеч от мястото на оригиналната да напомня за славното минало. Цялата архитектурна композиция е заградена с каменна стена, в която са издълбани отсеци от всички известни азбуки по света. Фасадата на библиотеката. Хиляди азбуки - хиляди култури. Подовете са изцяло от полирано дърво, а стените, стълбищата и плотовете са направени от Асуански гранит. Библиотеката съдържа около 7.5 милиона книги, 4000 списания, 50 000 ръкописи, редки книги и карти. Разполага с кът за четене с 2000 места, а предлага и стотици мултимедийни работни места за посетителите и всички други съоръжения, които може да се очакват от една модерна библиотека.

Забележителности: el selsea, Фасадата на библиотеката. Хиляди азбуки - хиляди култури, Александър Велики, passage to the library, wall 8, wall 5, Слънчев часовник
image



Тагове:   още,   мисли,   Утро,   мъдрости,   афоризми,   смях,


Гласувай:
4



1. naidobriq - Много хубава разходка си ни прдоставила Феичка...
20.12.2010 18:48
Благодаря ти.Беше ми интересно
Поздрав..
Ани...
цитирай
2. feychka - от феичка към naidobriq
20.12.2010 22:27
благодаря ти Ани за страхотните думи. а разходката още не е приключила, поне моята де :)))
има още толкова много невероятни места, на които искам да ви заведа всички:))), но най-вече ми се ще всеки от нас да не забравя да помечтава от време на време..., защото един ден... рано или късно имено тези ни мечти... може и да се сбъднат:)))
дай боже на всекиму:)))

желая ти щастливи празници:)
феичка
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: feychka
Категория: Забавление
Прочетен: 507801
Постинги: 141
Коментари: 541
Гласове: 817
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930