Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.12.2010 22:13 - ЧУДЕСАТА НА СВЕТА И МЕСТАТА, КОИТО ЧОВЕК ТРЯБВА АКО ИМА ВЪЗМОЖНОСТ ДА ПОСЕТИ (уникалния свят, в който живеем)...част 1
Автор: feychka Категория: Забавление   
Прочетен: 4181 Коментари: 2 Гласове:
5

Последна промяна: 21.12.2010 18:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
1. Мостът на златарите "Понте Векио"

Местоположение: Флоренция, Италия

Понте Векио, най-старият от шестте моста над река Арно във Флоренция, е един от символите на града. Визията му връща назад към времето на Римската империя със своите каменни колони, арки и дървени дъски. Каменният мост е бил разрушен от наводнение през 1333 г. и построен отново след дванадесет години. Петте арки останали три, а основата била разширена. Магазините, които се помещават във вътрешността първоначално били общински и се отдавали под наем, но по-късно, към 15-ти век, след като били продадени на частни собственици, те започнали да ги разширяват, да пристрояват външни тераси и издадени над реката помещения, и така, постепенно изменили оригиналната архитектура на моста. През 15-ти век в тези магазини се продавали месо, риба и зеленчуци, но може би поради лошата миризма, Фердинандо ги отдал на майсторите златари, като да придадат на коридора по-елегантен, естетичен и чист вид. Редът от магазини се прекъсва по средата и мостът се отваря над Арно с две прекрасни, панорамни тераси. Тук през 1900 г., е поставен бюста на Бенвенуто Челини, гениалният флорентински скулптор и златар.

Забележителности: Ponte Vecchio in morning light, Florence, Italy, Мостът отвътре, Ponte Vecchio bridge by night, Florence Italy
image


2. Манастир Хор Вирап и планина Арарат Местоположение: Армения/Турция Планината Арарат е националният символ на Армения, но за съжаление днес е напълно турска територия. Тя представлява заспал вулкан със снежна шапка на върха на конуса. Връх Арарат(5137 м) е най-високият връх в Турция. Смята се, че това е място, където е положен ковчега на Ной след потопа.Хор Вирап е арменски манастирски комплекс от 7-ми век, който се намира в Армения, в подножието на планина Арарат, на 10 мин. пеша от границата с Турция. Освен, че предлага живописна гледка към красивата планина, Хор Вирап заема много важно място в арменската история. Именно тук Св. Григорий Просветител е затворен в тъмница в продължение на 13 години от тогава властващия езически арменски цар Тиридат III за проповядване на християнската религия. Според арменската легенда, царят се бил повален от коварна болест, която го карала да ссе мисли за дива свиня. Една нощ дъщеря му сънувала, че Григорий Просветител може да го излекува от лудостта. Така и станало. Тиридат III бил излекуван и за отплата освободен от затвора и оставен свободно да проповядва и да кръщава, което довело до приемане на християнството като официална религия през 301 г. Тази година, Армения станала първата страна в света, която приела християнството като държавна религия. Григорий оцелял в ямата, обитавана от змии, почти без въздух, благодарение на една вдовица, която живеела в крепостта. Присънило й се, че трябва да меси по един хляб всеки ден и да го хвърля в ямата. Тя била единствения източник на препитание за Св. Григорий в продължение на тринадесетте години. По-късно, когато манастирът бил построен в крепостта на това място, целият комплекс бил кръстен Хор Вирап, в превод "дълбоката дупка".
Забележителности: липсва информация
image

 

3. Реката - дъга "Каньо Кристалес"

Местоположение: село Ла Качивера в планината Ла Макарена, северна Колумбия

Каньо Кристалес или „Кристалната река” извира на около 15 км. от село Ла Качивера в планината Ла Макарена, северна Колумбия и тече на изток до вливането си в реката Гуайаберо. Известна е като „Най-красивата река в света”, както и „Реката с петте цвята”, заради своята феноменална пъстрота – ефект, придаден от червените, жълти, зелени, сини и черни водорасли и мъхове, с които е постлано коритото на кристалночистата река.За няколко седмици в края на октомври и началото на ноември, реката се превръща в истинска живописна дъга. Тогава нейното ниво е спаднало след изтощително горещото лято, по този начин слънчевите лъчи достигат по-интензивно до водораслите и те започват да цъфтят като превръщат Каньо Кристалес в една 100 – километрова цветна експлозия.

Забележителности: липсва информация
image


4. Остров Саона

Местоположение: Република Доминикана, Карибски басейн

...където се бориха за оцеляване българските сървайвъри през 2006 година. С площ от 110 кв. км, късчето от рая - Саноа е най-големият офшорен остров, принадлежащ на Република Доминикана и е част от Източния национален парк на карибската държава. Съответно всякакви стопански дейности са забранени и резерватът е практически недокоснат от човешка ръка. Красотата му е използвана от много рекламни агенции и за различни филмови продукции, включително телевизионният формат „Сървайвър”. Екосистемата на паркът е прекрасен пример на биоразнообразието на Антилските острови. Водите на о. Саноа са местообитание на много застрашени видове като морска крава, различни видове костенурки, делфини и измиращия Американски ламантин. Островът е дълъг около 12 км. и 5 км. широк, с население не повече от 500 души. Обграден е от красиви коралови рифове, захарнобели пясъчни ивици потопени в кристално чиста вода и крайбрежни лагуни богато украсени с кокосови палми. Пунта Кана - естествения басейн, където живеят морски звезди. На Саона има над 540 вида растения, като някои от тях могат да бъдат намерени само тук. Във влажните мангрови горички живеят зелените говорещи папагали, които са емблемата на страната. На острова има и много пещери, които са били използвани от коренното население - индианците тайно, които пък са от племето аруак. Най-известна е Котубанама, в която през XVI век се скрил вождът със същото име, за да се спаси от испанците.

Забележителности: Пунта Кана - естествения басейн, където живеят морски звезди,  Източния национален парк,  Laguna Los Flamencos, малкото рибарско селище Мано Хуан, La Altagracia, Reef of Boca Chica, La Altagracia
image


5. Мачу Пикчу - митове и легенди

Местоположение: Свещената долина на инките, на 112 км от Куско,Перу

Преди около 500 години испанските конкистадори, водени от Франсиско Писаро, нахлули, разрушили и изгорили градове на инките, но благодарение на своята отдалеченост свещенията град Мачу Пикчу останал скрит за тях и съответно недокоснат. Официално е бил открит през 1911 г. от американския изследовател-историк Хирам Бингам. От тогава се е превърнал в световно-известна туристическа дестинация, особено за запалените по митове, легенди и мистерии. През 2007 г. Мачу Пикчу е бил избран за един от "Новите 7 чудеса на света". Защо Мачу Пикчу е едно чудо на строителството?
Прекрасният град на инките е стратегически построен на 2.450 м. височина в перуанските Анди. Те буквално са сплескали високия връх на планината, за да изградят град, състоя се от стотици сгради със селскостопански район, напоителна система и други съоръжения. Рязането и оформянето на парчетата сив гранит, както и техниките на сухо строителство (монтаж на огромни скални тухли, без мазилка) използвани за построяването на Мачу Пикчу (което означава "Стария връх" на езика кечуа) все още са загадка за днешната цивилизация. Много от градивните блокове тежат по 50 тона и повече, но са толкова перфектно монтирани един върху друг, че е невъзможно да се пъхне дори лист хартия между тях! 2000 м. над река Урубамба, забулени в тежки облаци се намират руините на около 150 къщи, складови помещения, няколко храма, бани, фонтани, затвор и кариера, от където са извличали строителен материал, разположени на равна площ известна като "Главният площад" и напоителна система, която все още функционира, се намират в Градската част. Тя се намира в близост до селскостопанските тераси т.нар Аграрен сектор, където са се отглеждали различни култури за осигуряване на прехраната.

Забележителности: липсва информация
image



Тагове:   още,   мисли,   Утро,   мъдрости,   афоризми,   смях,


Гласувай:
5


Вълнообразно


1. demar - Привет, feychka !
19.12.2010 22:30
Ти се завърна ?
Обиколила си света за 10 дни, а?
цитирай
2. feychka - от феичка към demar
19.12.2010 22:57
о нееее , не :))). просто се отдадох на малко почивка у дома, което ме наведе на мисълта, че е страшно хубаво човек да мечтае...
иначе наистина много съм обикаляла по света, но тук ще покажа такива места...за които човек си струва да се позаинтересува...най-малкото за да се обогати, информира и изпълни с възхищение...както аз например направих;)

желая ти една разкошна вечер:)
феичка
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: feychka
Категория: Забавление
Прочетен: 508058
Постинги: 141
Коментари: 541
Гласове: 817
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930